National School Feeding Program (NSFP): perceptions of the state schools principals in the city of Campo Grande, MS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v24i1.3303

Keywords:

NSFP, family farm, institutional market, school feeding

Abstract

This study aimed to analyze the perceptions of directors of state schools in Campo Grande, MS, about the National School Feeding Program (NSFP) law and about products purchased from family farming. The case of Campo Grande’s state schools was analyzed from the approach of Economic Sociology, using the concept of embeddedness. To achieve the goal, a semi-structured interview guide was formulated. A total of 73 directors from Campo Grande’s state schools were interviewed. The interviews were transcribed and analyzed by the content analysis method through thematic categorical analysis. Twenty-four were associated with negative perceptions to NSFP's law, giving rise to the construction of five major categories: Bureaucracy, Lack of Organization of Family Farming, Government Negligence, The Values Passed and Others. Positively there were 14 perceptions associated to NSFP's law that gave rise to the construction of four major categories: Administrative Decentralization, Quality, Economically Positive and Socially Positive. It shows the predominance of negative perceptions of the NSFP' law and that state schools of Campo Grande have difficulties to comply with the law in its entirety, pointing out that the objectives of the law in relation to school executions are still far from being achieved.

Author Biographies

Wellington Silva, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Mestre e bacharel em Administração pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso do Sul (IFMS), campus Dourados.

Thelma Lucchese-Cheung, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Doutora pelo Institut d’Economie et de Management de Nantes, Université de Nantes. Doutora e mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Graduada em Administração pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Professora e pesquisadora no Programa de Pós-Graduação em Administração da Escola de Administração e Negócios (ESAN) da UFMS.

Celina Georges, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Doutoranda em Administração pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), com tema de pesquisa na área de governança de empresas do agronegócio. Mestre e bacharel em Administração pela UFMS.

Angélica Magalhães, Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Pós-doutora em Ciências da Saúde, na Universidad de Zaragoza, Espanha, em atenção nutricional a escolares com necessidades alimentares específicas. Nutricionista. Professora adjunta na Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD).

Sergio Schneider, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS

Pós-doutor, doutor e mestre em Sociologia pela City University of London. Graduado em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Professor titular do Departamento de Sociologia e membro permanente dos Programas de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural e de Sociologia da UFRGS.

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Published

2023-05-16

How to Cite

Silva, W., Lucchese-Cheung, T., Georges, C., Magalhães, A. ., & Schneider, S. (2023). National School Feeding Program (NSFP): perceptions of the state schools principals in the city of Campo Grande, MS. Interações (Campo Grande), 24(1), 5–29. https://doi.org/10.20435/inter.v24i1.3303