Typical cuisine on the Brazil-Paraguay border: the recognition of the “chipa” as a food heritage

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v23i3.3695

Keywords:

cuisine, border, tourism, income, food heritage

Abstract

The article aims to understand theoretical and cultural aspects related to the typical cuisine of the Brazil-Paraguay border from the analysis of the “chipa” as an alternative element to income generation and as a potential for geographic indication in strengthening local tourism. The research evaluated a sample by adhesion of 4 (four) traditional Ñas in the region, sellers and producers of artisanal “chipas”, mapped from the field observations and the tacit knowledge of the researchers. For the analysis, we considered the economic theories, geographical indication, and cultural heritage. The results showed that the level of differentiation and the commercialization channels used are factors that interfere in the creation and distribution of the added value of the product in the artisanal process of “chipa” production. It was possible to conclude that the typicality of regional cuisine, when preserved and valued by the local population, is an important element for the generation of income, based on what indicate the references on geographical indication and cultural heritage.

Author Biographies

Beatriz Dutra dos Santos, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Mestra em Desenvolvimento Regional e de Sistemas Produtivos pela Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS). Pós-graduada em Controladoria e Gestão de Negócios pelas Faculdades Integradas Magsul. Graduada em Administração de Empresas − habilitação em Comércio Exterior, pela UEMS. Bolsista da Universidade Aberta do Brasil (UAB), atuando no curso de Tecnologia em Gestão de Recursos Humanos.

Dores Cristina Grechi, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Doutora em Economia do Desenvolvimento Regional pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Mestre em Desenvolvimento Sustentável pela Universidade de Brasília (UnB). Bacharel em Turismo e Hotelaria pela Universidade do Vale do Itajaí (UNIVALI). Professora e pesquisadora da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), no Curso de Turismo e no Programa de Mestrado em Desenvolvimento Regional e Sistemas Produtivos. Membro dos grupos de pesquisa Turismo, Hospitalidade e Sustentabilidade (GESTHOS) e Organização, Governo e Sociedade (OGS).

Luciana Ferreira da Silva, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS)

Doutora em Economia Aplicada pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Mestra em Desenvolvimento Sustentável pela Universidade de Brasília (UnB). Graduada em Matemática pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Professora adjunta da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), docente do quadro permanente do Mestrado e Doutorado em Agronegócios da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) e membro da Sociedade Brasileira de Economia Ecológica (ECOECO) e do grupo de pesquisa Organização, Governo e Sociedade (OGS).

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Published

2022-10-25

How to Cite

Santos, B. D. dos, Grechi, D. C., & Silva, L. F. da. (2022). Typical cuisine on the Brazil-Paraguay border: the recognition of the “chipa” as a food heritage. Interações (Campo Grande), 23(3), 635–652. https://doi.org/10.20435/inter.v23i3.3695