Association of muscle weakness and the nutritional status of adults with post-COVID-19 syndrome

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v28i70.3962

Keywords:

acquired polyneuropathy, paresis, nutrition status, SARS-CoV-2

Abstract

The study analyzed the possible association of post-COVID-19 nutritional status with the persistence of general muscle weakness. Participated 28 adults, of both sexes, between 20 and 59 years old. Current nutritional status, muscle tissue distribution, handgrip strength and possible complications presented during active infection were analyzed. Participants were divided into three groups: hospitalization for ≤30 days (n=7), hospitalization >30 days (n=7) and home isolation only (n=14). There was a predominance of moderate infections, without the need for hospitalization, pneumonia in 64,3%, intubation in 35,7% and tracheostomy in 17,6%. Most participants were overweight pre-COVID-19, eutrophic after curing the disease, and returned to overweight/obesity at the time of study collection. Even without considerable muscle depletion, global weakness persisted in 78,6% of the sample, suggesting that hyperinflammation initiated in COVID-19 perpetuates post-COVID, influencing sequelae such as sarcopenia regardless of protein malnutrition.

Author Biographies

Lucas Gerke Cordeiro, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

 

 

Fernanda Zanoni Cônsolo, Federal University of Mato Grosso do Sul

Doutora em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela UFMS. Pós-graduada em Nutrição Clínica pela Universidade Anhanguera - Uniderp. Graduada em Nutrição pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Professora Adjunta 3 do Curso de Nutrição da Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição (FACFAN) da UFMS. Tutora e docente do Programa de Residência Multiprofissional em Saúde. Atual coordenadora do Curso de Nutrição da UFMS.

References

BLACKBURN, G. L.; THOTNTON, P. A. Nutritional assessment of the hospitalized patient. Medical Clinics of North America, [s l.], v. 63, n. 5, p. 11103-1115, sep. 1979. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/116095/. Acesso em: 14 abr. 2022.

CAPORRINO, F. A.; FALOPPA, F.; SANTOS, J. B. G.; RÉSSIO, C.; SOARES, F. H. C.; NAKACHIMA, L. R.; SEGRE, N. G. Estudo populacional da força de preensão palmar com dinamômetro JAMAR. Revista Brasileira de Ortopedia, São Paulo, v. 33, n. 2, p. 1-5, fev. 1998. Disponível em: https://cdn.publisher.gn1.link/rbo.org.br/pdf/33-2/1998_fev_04.pdf. Acesso em: 21 abr. 2022.

CASTRO-DE-ARAUJO, L. F.; STRINA, A.; GRASSI, M. F. R. G.; TEIXEIRA, M. G. Aspectos clínicos e terapêuticos da infecção da COVID-19. Arca Fiocruz, Salvador, mar. 2020. Disponível em: https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/40662#:~:text=Este%20documento%20tem%20como%20prop%C3%B3sito,da%20alta%20transmissibilidade%20do%20seu. Acesso em: 29 jan. 2023.

MACEDO, A. V.; ROCHA, M. O. C. Avaliação e tratamento da perda de peso involuntária e significativa. Revista Médica de Minas Gerais, Belo Horizonte, v. 20, n. 1, p. 115-23, set. 2010. Disponível em: https://rmmg.org/artigo/detalhes/390. Acesso em: 29 jan. 2023.

PRADO, P. R.; GIMENES, F. R. E.; LIMA, M. V. M.; PRADO, V. B.; SOARES, C. P.; AMARAL, T. L. M. Fatores de risco para óbito por COVID-19 no Acre, 2020: coorte retrospectiva. Epidemiologia e Serviços de Saúde, Brasília, v. 30, n. 3, p. 1-11, jul. 2021. Doi: https://doi.org/10.1590/S1679-49742021000300018.

SILVA, L. B. D.; SOUZA, C. E. P.; SARAIVA, D. G.; SANTOS, A. R. A.; ARAÚJO, R. Q. O. Prevalência de fraqueza muscular em paciente pós COVID-19: uma revisão integrativa de literatura. International Journal of Development Research, [s.l.], v. 11, n. 10, p. 50863-866, oct. 2021. Doi: https://doi.org/10.37118/ijdr.23179.10.2021

SONG, W. J.; HUI, C. K. M.; HULL, J. H.; BIRRING, S. S.; MCGARVEY, L.; MAZZONE, S. B.; CHUNG, K. F. Confronting COVID-19-associated cough and the post-COVID-syndrome: role of viral neurotropism, neuroinflammation, and neuroimmune responses. The Lancet Respiratory Medicine, [s.l.], v. 9, n. 5, p. 533-44, apr. 2021. Doi: https://dx.doi.org/10.1016%2FS2213-2600(21)00125-9.

STUKALOV, A. et al. Multilevel proteomics reveals host pertubrations by SARS-CoV-2 and SARS-CoV. Nature, London, v. 594, p. 246-82, apr. 2021. Doi: https://doi.org/10.1038/s41586-021-03493-4

TANRIVERDI, A.; SAVCI, S.; KAHRAMAN, B. O.; OZPELIT, E. Extrapulmonary features of post-COVID-19 patients: muscle function, physical activity, mood, and sleep quality. Irish Journal of Medical Science, [s.l.], v. 191, n. 3, p. 969-75, jun. 2022.

TOLEDO, D. O. et al. Campanha “Diga não à desnutrição”: 11 passos importantes para combater a desnutrição hospitalar. Braspen J., São Paulo, v. 33, n. 1, p. 86-100, mar. 2018. Disponível em: http://arquivos.braspen.org/journal/jan-fev-mar-2018/15-Campanha-diga-nao-aadesnutricao.pdf. Acesso em: 14 abr. 2022.

WORLD HEALTH ORGANIZATION [WHO]. Physical Status: the use and interpretation of anthropometry. [Technical Report Series, 854]. Genebra: WHO, 1995. Disponível em: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/37003/WHO_TRS_854.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 14 abr. 2022.

YU, L.; ZHANG, X.; YE, S.; LIAN, H.; WANG, H.; YE, J. Obesity and COVID-19: Mechanistic insights from adipose tissue. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, London, v. 107, n. 7, p. 1799-811, jun. 2022.

Published

2024-02-23

How to Cite

Gerke Cordeiro, L. G. ., & Zanoni Cônsolo, F. Z. . (2024). Association of muscle weakness and the nutritional status of adults with post-COVID-19 syndrome. Multitemas, 28(70), 113–127. https://doi.org/10.20435/multi.v28i70.3962