Food consumption and life habits of older persons: hypertensive x normotensive

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v28i68.3650

Keywords:

diet, aging, health promotion

Abstract

This study aimed to describe sociodemographic characteristics, lifestyle habits and food consumption of older persons. This is a cross-sectional study. The main variables investigated were: consumption of in natura and ultra-processed foods; practice of physical exercises/sports; self-reported diagnosis of arterial hypertension and family history. One hundred and seventy-five individuals participated (78.9% women). The mean age for both sexes was 69.7±6.4 years. Of these, 52.6% declared themselves to be hypertensive and 64.1% of these reported cases of familial hypertension; in addition, 68.5% of hypertensive patients reported a diagnosis of at least one other chronic disease. The frequency of physical activity was higher among normotensive individuals. Hypertension was associated only with the consumption of meat with apparent fat. Food consumption frequencies indicate percentages of elderly people who do not consume vegetables and fruits daily. Food and Nutrition Education strategies and other health areas are essential for promoting the health of elderly people.

Author Biographies

Gabriel Barbosa Delmondes de Moraes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutorando em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Biotecnologia pela UFMS. Bacharel em Nutrição pela UFMS.

Alice Coninck Pires, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS).

Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS).

Giovana Eliza Pegolo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual Paulista (UNESP). Mestre em Ciências pela Universidade de São Paulo (USP). Docente do curso de Nutrição e dos Programas de Residência Multiprofissional em Atenção ao Paciente Crítico, Enfermagem Obstétrica e Multiprofissional em Reabilitação Física, do Instituto Integrado de Saúde da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS).  

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Published

2023-05-16

How to Cite

Moraes, G. B. D. de, Pires, A. C., & Pegolo, G. E. (2023). Food consumption and life habits of older persons: hypertensive x normotensive. Multitemas, 28(68), 47–64. https://doi.org/10.20435/multi.v28i68.3650